klankbeeld

Klanktherapie volgens de methode Pansori Living Sound (PLS)

Een therapeutische klankbehandeling werkt door middel van stem, handen, sjamanendrum, ratel en klankschaal.

Zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, brengen de klanken lichaam en geest in een diepe meditatieve, ontspannen staat.

 

De hersenen

Onze hersenen produceren in ons dagbewustzijn normaal gesproken bètagolven. Onder invloed van de klanken van de stem komen de hersenen in een meer ontspannen toestand en produceren alfagolven. Bij een nog diepere ontspanning produceren de hersenen zelfs thètagolven.

Je hele lichaam hoort

Ons lichaam kent zo'n 50 miljard cellen en we bestaan voor ongeveer 70% uit water. Door de klanken van de stem wordt het lichaam in trilling gebracht en kan de energie weer gaan stromen, waar die  geblokkeerd was. Je lichaam hoort niet alleen met het oor; elke cel in je lichaam is er gevoelig voor en laat klank binnen. Wij horen dus niet alleen geluid, wij voelen het ook. Zoals een steen die in het water valt een reeks van golfjes geeft, zo brengt geluid resonantie en dus beweging in jouw lichaam teweeg.

De relatie tussen klank en energie (een stemming, de betekenis van woorden, de inlvoed van een stad) is op prachtige wijze verbeeld in het boek De Boodschap van Water, van Masaru Emoto. Het laat voor het eerst foto’s zien van bevroren waterkristallen.

De relatie tussen klank en energie is ook mooi te zien op de foto's op deze website: beelden van klanken met een bepaalde trilling. Ze komen uit het boek Water Klank Beelden, de geometrie van geluid, van Robert Boerman.

Klanktherapie geeft:

De klankheling nodigt uit tot:

Een individuele sessie

De individuele sessie duurt ongeveer 1½ uur gebruikmakend van diverse helaingtechnieken.

In een kleine groep. Je zit tijdens de Stemheling in een gemakkelijke stoel, die je ontspannen        achterover laat rusten. Met gesloten ogen en een eenvoudige ademhalingsmeditatie breng je de aandacht naar jezelf, in contact met je lichaam. Je hoeft verder niets te doen dan te ontspannen. Stem en een zachte aanraking met de handen brengen je verder op je innerlijke reis.       

Na afloop is er gelegenheid tot delen van de ervaringen. Tijdsduur: 1½ tot 2 uur.

Opleiding

Pansori Living Sound, 3-jarige opleiding van Yvonne de Bruijn en Addy J.H. Wartena
Opleiding Stemdocent bij Borg Diem Groeneveld
Intensive Stemwerk bij Jean René Toussaint
Jaartraining de Helende Stem bij Loucas van den Berg
Coachingstraining bij Jan Kortie
Training level 1 en 2 bij Chris James